מה הקשר בין האנדרטה שניצבת ב"גינת רחל" בגדרה לבין איום הטרור האירני והמאבק בו?
- Mar 27
- 2 min read

מול מוזאון גדרה, ישנה גינה יפה השוכנת בכיכר אליפטית ושמה "גינת רחל". בקצה המזרחי של הכיכר, בין העצים, ניצבת אנדרטה אשר מנציחה בחורה צעירה בשם אליסה פלטאו שחייה נגדעו באכזריות בפיגוע רצחני שארע בשנת 1995. התאריך העברי חל ב- י' בניסן, בשבת הקרובה ימלאו 31 שנים לארוע העצוב הזה. אז הנה הסיפור שמאחורי האנדרטה, הקשר לגדרה וגם , להבדיל, לאיום הטרור האירני.
בבוקר יום ראשון ,לכאורה רגיל ושגרתי, באפריל 1995 יצא לדרכו מאשקלון אוטובוס קו 36 שיעדו היה גוש קטיף ברצועת עזה. האוטובוס היה מלא בחיילים שחזרו לבסיסם לאחר חופשת השבת.
כשהגיע האוטובוס לצומת כפר דרום , יצא לפתע מתוך הפרדס הסמוך לכביש, רכב שבו נהג מחבל, איש הג'יהאד האיסלמי. הרכב היה עמוס בעשרות ק"ג של חומרי נפץ ומטעני חבלה, והמחבל שעט לכיוון האוטובוס והתנגש בו בעוצמה. כתוצאה מכך נגרם פיצוץ אדיר.
בפיגוע נרצחו שמונה בני אדם, מתוכם שבעה חיילים ואזרחית אחת, ונפצעו שלושים .
נרצחי הפיגוע הם: רב"ט איתי דינר, סמ"ר מאיר שנוולד, סמל נטע סופרין, סמל יובל רגב, סמל צבי נרבט, רב"ט טל ניר, אליסיה פלאטו, סמל אביבי ארדיטי. יהי זכרם ברוך.
האזרחית שנרצחה היתה אליסה פלטאו, צעירה יהודיה, בעלת אזרחות אמריקאית, ילידת ווסט אורנג' שבניו ג'רסי. אליסה, שהיתה רק בת 20 במותה, הגיעה לארץ לצורך לימודים במדרשה.

המחבל שביצע את הפיגוע הרצחני השתייך, כאמור, לארגון הג'יהאד האיסלמי. לימים הסתבר כי ממשלת איראן מימנה את אירגון הג'יהאד האיסלאמי, שביצע את הפיגוע בכפר-דרום.
כשנודע על כך להוריה של אליסה, סטיבן ורוזלין פלאטו , הם הגישו תביעת פיצויים נגד איראן .
התביעה הוגשה בעקבות חוק שהועבר בארה"ב ומאפשר לנפגעי טרור או משפחותיהם לתבוע מדינות זרות על הנזק שנגרם להם. סטיבן פלאטו אמר אז כי זו בכלל לא שאלה של כסף. וכי הוא רוצה שהאיראנים ישלמו, כדי שהעולם יראה שמדינה שתומכת ומממנת טרור איננה יכולה להתחמק מאחריות. בפסק-הדין התקדימי קבע השופט, כי על איראן לשלם פיצויים בסך 247.5 מיליון דולר למשפחת פלאטו.
ארוע זה גרר אחריו עוד שרשרת של ארועים שהביאו בהמשך לחשיפה כי מספר בנקים אירופאים ביצעו עסקאות ענק, לא חוקיות עם איראן ועם מדינות אחרות שנמצאות ברשימה השחורה של ארה"ב. אחד הבנקים הללו אף נקנס ונאלץ לשלם סכום של 8.9 מיליארד דולר לרשויות הפדרליות.
משפחת פלטאו קיבלה בסופו של דבר פיצוי של 25 מליון דולר. אך כאמור הכסף לא היה הדבר החשוב בעיניהם.
אליסה הונצחה במקומות רבים. באנדרטה בהר הרצל בלוח מספר 58, במדרשת "נשמת" שבה למדה ובלוח זיכרון שהוצב לאחר הפיגוע בגוש קטיף.
אביה כתב ספר להנצחתה בו הוא מספר על מאבקו לצדק נגד הטרור האירני.

במושבה גדרה בחרו להנציח את זכרה באנדרטה שהוקמה והוצבה, כאמור, בגינת רחל. אליסה היתה בת ווסט אורנג' ובאותן שנים הייתה ברית ערים תאומות בין גדרה ובין ווסט אורנג' וכך למעשה נולד הצורך להנציח את זכרה. את האנדרטה הכין בהתנדבות הפסל יומה שגב .
יהי זכרה של אליסה פלטאו ושל יתר נרצחי הפיגוע ברוך לעולמי עד.






















Comments